Stress en het endocriene systeem

De Fysiologie van Stress en het endocriene systeem. Theorie, praktijk en implicatie voor de osteopathiepraktijk.

Stress is een verstoring van de rusttoestand. Wordt de hoeveelheid stress groter en of de veerkracht kleiner dan kan stress leiden tot een te lange verstoring van het evenwicht waardoor er een systemische reactie optreed: de stressrespons. Dit is een door het zenuwstelsel en hormoonsysteem gemedieerde systemische reactie die via de supra adrenerge medulla (SAM) zorgt voor alertheid en een, indien nodig vlucht-, vecht- freeze reactie, gevolgd door een activatie van de bijnieren die vooral zorgen voor energie en negatieve feedback. Daarnaast vinden er diverse aanpassingen plaats via het angiotensine/renine systeem (bloedruk, vochtregulatie en natriumresorptie) en de permeabiliteit van de barrières (resorptie water, natrium en glucose). Ook het aangeboren immuunsysteem wordt actief. Deze reacties zijn bedoeld om de homeostase te herstellen.

Er ontstaan problemen als stressoren te lang aanwezig blijven of te sterk zijn; denk aan hoge bloeddruk door aanhoudende activatie van SAM of bijnier uitputting door langdurige activiteit van de HPA as of schildklierproblemen of problemen met vruchtbaarheid, suikerregulatie etc. Er ontstaat ook een verkeerde verdeling van het energiesysteem waardoor er klachten ontstaan.

Naast de biologie en fysiologie van de stressrespons wordt ingegaan op de klinische aspecten van stress.Daarnaast wordt ingegaan op de effceten van chronische stress op het endocriene systeem ( schildklier, bijnier, gonaden) Maar ook de invloed van stress op de hypothalamus en het limbische systeem wordt bekeken. Naast de theorie worden ook praktijkgerichte behandelprotocollen aangeboden.

Na deze nascholing is uw begrip over stress weer up to date en kunt u Osteopathische technieken, ademhaling, voeding en voedingssupplementen inzetten bij de behandeling van stress gerelateerde problemen.

Publicatie: 8 maart 2016