Gezonde longen

Astma, Allergieën en COPD

Astmatische en allergische klachten komen steeds vaker voor. Het is in de huisartsen- praktijk zelfs een van de meest voorkomende klachten bij kinderen. Meestal zijn astmapatie?nten al snel afhankelijk van medicatie. Naast voordelen hebben deze ook nadelen zeker als ze, zoals vaak gebeurt, langdurig gebruikt moeten worden.

Op latere leeftijd ontwikkelen astmapatie?nten vaker COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dit betekent chronisch obstructieve luchtweg aandoeningen. Dit kan de kwaliteit van leven nadelig bei?nvloeden. Luchtkwaliteit, roken en voeding spelen ook een belangrijke rol bij het ontstaan van COPD.

Astma kan worden vooraf gegaan door allergische reacties op de huid, in de luchtwegen of darmen. De primaire oorzaak van deze allergiee?n is vaak een verstoorde balans in de darm die kan ontstaan tijdens de bevalling, door verkeerde voeding of medicijngebruik (bv: antibiotica). Preventie en vroeg behandelen van deze allergische klachten kan het ontstaan van astma voorkomen of de ernst verminderen.

SAMA biedt een aanvullend pakket van therapie- en die ingezet kunnen worden naast de reguliere behandelingen.

Ben je geïnteresseerd?

Download onze folder Gezonde longen