Cranio Mandibulaire Dysfuncties

Docenten: Patrick Rodrigus, D.O. en Erik Schut (KPNI therapeut)

.

Cranio- Mandibulaire -Dysfuncties (CMD) zijn per definitie alle pijnlijke en niet pijnlijke toestanden die toegeschreven worden aan  structurele  - functionele  - biochemische – psychologische disregulatie van  (spier) functies van/of TMG. Het is niet alleen een kauwapparaat, maar een complex samenspel met musculo-skeletale effecten elders in het lichaam. Het kan een stoorzender zijn in de klachten van chronisch zieke patiënt. Maar ook de gezondheid van het tandvlees blijkt belangrijk.

In dit postgraduaat van 2 dagen wordt ingegaan op de anatomie en de biomechanica van het kaakgewricht. Er wordt aandacht gegeven aan de samenwerking met de orthodontie en de tandarts en mondhygiënisten. Hoe test je hands-on het kaakgewricht en is snel-test diagnostiek mogelijk. Er wordt uitgebreid ingegaan op behandeling van craniale botstukken, suturen, kauwspieren en ligamenten rondom het kaakgewricht.

DOELSTELLINGEN POSTGRADUAAT

  • De osteopaat bewust te maken van de invloed van mond en kaak problemen bij het ontstaan van chronische ziektebeelden
  • Dysfuncties van het kaakgewricht onderzoeken en behandelen.
  • De patiënt optimaal te adviseren en te behandelen waarbij vaak een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk is
  • Bewust te worden van de osteopatische technieken die een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van chronische kaakproblemen

Publicatie: 28 april 2015